Pod normalnim kockanjem, podrazumevamo društveno prihvatljivo kockanje. Osoba koja normalno kocka može da ograniči svoje gubitke I “ zaustavi se dok još dobija”. Ona je više motivisana za razonodom-zabavom, a manje zadovoljenjima konfliktih potreba.

Patološko kockanje je bolest gde se osoba ne može odupreti impulsima za kockanjem, što dovodi do ozbiljnih zdravstvenih, porodičnih, socijalnih i profesionalnih posledica.

DSM-V kriterijumi za zavisnost od kockanja(APA, 2013)
A. Četiri ili više od sledećih kriterijuma:
(1) preokupiranost kockanjem (npr., razmišljanje o proteklim kockarskim iskustvima, planiranje sedećeg poduhvatat, odnosno razmišljanje o načinu da se novac s kojim se kocka prikupi)
(2) povećanje količine novca kako bi se postiglo željeno uzbuđenje
(3) neuspešno nastojanja da se kockanje kontroiše, smanji, odnosno prekine
(4) uznemirnost ili razdražljivos kada se pokuša smanjiti ili prestati sa kockanjem
(5) kockanje je način da se pobegne od problema ili olakšavanje lošeg raspoloženja (npr. osjećaja bespomoćnosti, krivnje, anksioznost, depresija)
(6) nakon gubitka novca na kockanju, često se vraća još jedan dan da povrate izgubljeno
(7) prikrivanje (laganje) članova porodice i drugih o kockanju
(8) poremećen odnos u porodici ili braku, ugrožen posao, karijera ili obrazovanje ili druge mogućnosti napredovanja zbog kockanja
(9) zavisnost od drugih koji daju novac za ublažavanja očajničke finansijske situacije uzrokovane kockanjem

Prognoza bolesti
Poput zavisnosti od alkohola ili droga, zavisnost od kockanja je hronični poremećaj koji ima tendenciju da se pogoršava bez tretmana. Čak i uz tretman, postoji rizik od recidiva I vraćanja u bolest. Pomoć stručnjaka je najbolji način da se problem saseče u korenu i zaustavi razvoj progresivne bolesti.
Uspešno završen tretman koji podrazumeva rad na poboljšanju ličnog i socijalnog funkcionisanja, predstavljaju preduslov za uspešnu i konstruktivnu apstinenciju.